Over Jans

Jans“Mijn naam is Jannie de Vries-Verduyn, kortweg Jans. Mijn werkzame leven begon met een Zorgopleiding en een baan als medisch secretaresse.

Al jaren vind ik  het werken met klei heel leuk. Draaien op de schijf is inmiddels wel mijn passie. Bekers,schalen,borden vazen theepotten… Alles is origineel handgemaakt of gedraaid. Dus een uniek product ontstaat. Mijn werkstukken kan je kopen uit de vitrinekast  bij mij thuis. Heel soms maak ik iets op bestelling. Urnen bijvoorbeeld. Of mensen komen zelf een Vaas of Urn maken voor op een graf.

Pas vroeg iemand of ik een “bruiloftsschaal “wilde draaien. i.p.v. een gasten boek konden de feestgangers hun naam of wens op de schaal tekenen. Later heb ik de schaal afgebakken met een transparant glazuurtje over de teksten.

Keramiek is een mooi ambacht: draaien, handvormen, werken met plakken en mallen, boetseren, glazuurontwikkeling, steengoed temperaturen, etc. Elk onderdeel blijft me boeien en het draaien werkt verslavend. In dit vak kun je je kennis en vaardigheden steeds verder verdiepen.Regelmatig maak ik een uitstapje om weer bij te leren . Zo heb ik kennis gemaakt met 10 lessen Porcelein draaien bij een echte Vakman! Thomas de Roo in den Den Haag Basalt Pottery. Porcelein draaien is echt wel even wennen! Thomas heeft een grote keuze aan kleurige slibs en engobes en leert ook hoe je decoraties op porcelein kunt aanbrengen.

Ook heb ik een “theepotten draaien weekend” gevolgd bij Tineke van Gils. Deze vakvrouw weet alles van theepotten, technisch maar ook vormgeving.

Op mijn beurt vind ik het fantastisch om anderen te inspireren met klei te werken. Sinds mijn verhuizing naar een klein Dijkhuis in Langeraar wordt het steeds gezelliger in mijn Atelier in het soutterain.  Steeds meer mensen komen Kennismaken met de Draaischijf. Dit doe ik door het geven van cursussen en workshops. Vooral bij de jongeren  is het Draaien populair! De ultieme ontspanning naast een drukke baan of andere bezigheden. Helemaal Zen! De tijd vliegt om en  veel mensen vinden het leuk om Ambachtelijk bezig te zijn. Ook ontstaan er leuke contacten onderling . Mensen inspireren elkaar met eigen ideeen  of halen voorbeelden van Instagram en Pinterest.

Daarnaast is het glazuren ook weer een onderdeel apart, het is bepalend voor het uiteindelijke resultaat van je werk. Er zijn voorbeelden genoeg aanwezig. De groepen zijn klein, zodat iedereen goed begeleid wordt.

Op Maandag / Dinsdag en Woensdagmorgen  werk ik altijd met een klein clubje cursisten in mijn Atelier aan huis. Wil jij ook komen Draaien of Handvormen? Of een workshop volgen?
Je bent van harte welkom!

Opleiding Jans

Wil je kennismaken met Janskeramiek? Neem even contact op!